Translate

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Η πρώτη συνέντευξη: Όσα πρέπει να γνωρίζεις

 • 25/03/2014 • 0 Comments
Η πρώτη συνέντευξη: Όσα πρέπει να γνωρίζεις 

Έφτιαξες ένα καλό βιογραφικό, έτρεξες να κάνεις αιτήσεις για τις θέσεις που σε ενδιαφέρουν και επιτέλους σε κάλεσαν για πρώτη συνέντευξη! Και τώρα, τι; Η πρώτη συνέντευξη αποτελεί το πρώτο σημαντικό σκαλοπάτι στην διαδικασία της πρόσληψης των εργαζόμενων. Γίνεται προκειμένου να ξεκαθαρίσει ο εργοδότης ποιοι υποψήφιοι έχουν τα απαραίτητα προσόντα για την επικείμενη θέση. Πρώτη συνέντευξη γίνεται είτε πρόσωπο με πρόσωπο είτε εξ αποστάσεως (π.χ. τηλεφωνικά ή μέσω skype), αλλά σε κάθε περίπτωση είναι αυτή που καθορίζει ποιοι υποψήφιοι θα περάσουν “στον επόμενο γύρο”. Μην αφήσεις το άγχος να σε κατακλύσει. Να έχεις πάντα στο νου σου, ότι καλείσαι για συνέντευξη επειδή ήδη από το βιογραφικό σου έχεις ξεχωρίσει ανάμεσα σε κάποιους άλλους και αυτοί που σε καλούν ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για σένα.
Μάθε, λοιπόν, τι άλλο πρέπει να κάνεις για να δείξεις ότι είσαι ακόμη καλύτερος από αυτό που ήδη νομίζουν!

Πριν την συνέντευξη:
03first impressions matter1. Μάθε ότι μπορείς για τον υποψήφιο εργοδότη σου! Οι περισσότερες εταιρείες σήμερα διαθέτουν ιστοσελίδα στην οποία παρέχουν δημόσια το προφίλ και άλλα στοιχεία της επιχείρησής τους. Μάθε με τι ασχολούνται, τι υπηρεσίες προσφέρουν, τι είναι σημαντικό για αυτούς κτλ. Γνωρίζοντας την εταιρεία θα μπορέσεις να απαντήσεις καλύτερα σε ερωτήσεις του τύπου “Γιατί θα πρέπει να προσλάβουμε εσένα;”. Γνωρίζεις κάποιον που είχε κάνει αίτηση στην ίδια εταιρεία ή δουλεύει σε αυτήν; Ζήτησε του πληροφορίες για την εταιρεία και τυχόν συμβουλές. Αν έχεις χρόνο, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και googlαρέ την (πέραν της επίσημης ιστοσελίδας της): όλες οι σημαντικές δραστηριότητές και τα τυχόν επιτεύγματά της θα είναι καταγεγραμμένα κάπου στον κυβερνοχώρο. Απομνημόνευσε τα σημαντικότερα και αναφέρσου σε αυτά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Το ενδιαφέρον σου για την εταιρεία και ο χρόνος που αφιέρωσες για να ενημερωθείς για αυτήν θα κάνει καλή εντύπωση και θα αξιολογηθεί θετικά!

2. Γνώριζε καλά το βιογραφικό σου! Το αυτονόητο δηλαδή. Κι όμως, θα σου κάνει εντύπωση πόσοι υποψήφιοι φαίνεται να μην το γνωρίζουν κατά την διάρκεια της συνέντευξης. Αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή παίρνουν ως δεδομένο ότι το θυμούνται, αφού οι ίδιοι είναι οι συντάκτες του. Ωστόσο, το άγχος της στιγμής μπορεί να μας κάνει να ξεχάσουμε και τα αυτονόητα. Οι πρώτες ερωτήσεις που θα δεχτείς θα αφορούν το βιογραφικό σου και την προηγούμενη επαγγελματική σου δραστηριότητα. Μία μέρα πριν την συνέντευξη, εκτύπωσε το βιογραφικό σου για να το έχεις μαζί σου στη συνέντευξη -σε περίπτωση που σου ζητηθεί-, ρίξε μια ματιά και ξαναθυμήσου όσα έχεις κάνει, τις ικανότητες και τις δεξιότητές σου. Έτσι, και θα είσαι ετοιμόλογος στις σχετικές ερωτήσεις και η συνειδητοποίηση των όσων έχεις καταφέρει μέχρι εκείνη την ημέρα θα σου δημιουργήσει ένα αίσθημα ικανοποίησης και περηφάνιας, που θα ανεβάσει την αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία σου!

3. Dress for Success! Οι πρώτες εντυπώσεις μετράνε είτε μας αρέσει είτε όχι, και η πρώτη εντύπωση του εργοδότη θα βασιστεί στην εξωτερική σου εμφάνιση. Το ντύσιμο της πρώτης συνέντευξης θα πρέπει να είναι ανάλογο με το προφίλ της εταιρείας αλλά και της θέσης που διεκδικείς. Ένας γενικός κανόνας, εφαρμόσιμος στις περισσότερες περιπτώσεις είναι σακάκι-πουκάμισο (με ή χωρίς γραβάτα αναλόγως με την εταιρεία)-υφασμάτινο παντελόνι (ή και σκούρο τζην αναλόγως με την εταιρεία) για τους άντρες και σακάκι-πουκάμισο- φούστα (το κοντύτερο μέχρι το γόνατο!) ή φόρεμα και παπούτσια όχι πολύ ψηλά. Το βασικό της εμφάνισης στην πρώτη συνέντευξη είναι τα ρούχα να είναι καθαρά, καλοσιδερωμένα, άνετα και όχι ιδιαιτέρως στενά και φυσικά όχι προκλητικά, απαλλαγμένα από πολλά αξεσουάρ και κοσμήματα. Σκοπός του ντυσίματος είναι να φανερώνει έναν άνθρωπο σοβαρό που κύριο σκοπό έχει να δείξει τις ικανότητές τους και σεβασμό προς τους ανθρώπους που θα του πάρουν συνέντευξη. Γι” αυτό προετοίμασε τα ρούχα σου από την προηγούμενη μέρα για να μην αγχωθείς την τελευταία στιγμή.

04 first interview4. Φρόντισε να φτάσεις νωρίς! Υπολόγισε το χρόνο που χρειάζεσαι για να φτάσεις στο χώρο της συνέντευξης, ανάλογα με το μεταφορικό μέσο που θα χρησιμοποιήσεις και πρόσθεσε σε αυτόν 15-20 λεπτά ακόμη. Ο έξτρα χρόνος θα σου δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσεις τυχόν αναποδιές της τελευταίας στιγμής (π.χ. Κίνηση στους δρόμους, καθυστέρηση λεωφορείων κ.τ.λ.) και ακόμη να πιάσεις συζήτηση και να αντλήσεις πληροφορίες για τη συνέντευξη από τους προηγούμενους υποψήφιους.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης:
1. Πρόσεξε τη γλώσσα του σώματος! Αμέσως μετά την αμφίεσή, το επόμενο που θα γίνει αντιληπτό από τον διεξάγοντα την συνέντευξη είναι η γλώσσα του σώματός σου. Οι εντυπώσεις ξεκινάνε από τη χειραψία κιόλας. Πρόσφερε στον/στους διεξάγοντα/ες την συνέντευξη μια δυνατή και σταθερή χειραψία, που εμπνέει σιγουριά. Χαμογέλασε και ευχαρίστησε τους για την ευκαιρία που σου δίνουν. Κάθισε με την πλάτη ίσια και τους ώμους ριγμένους προς τα πίσω και όχι καμπουριαστά. Πολύ σημαντικός είναι επίσης ο τόνος της φωνής σου: ένας σταθερός, ζεστός και χαμηλός τόνος (όχι ψιθυριστός!) στη φωνή σου θα προσδώσει σημασία σε αυτό που θέλεις να πεις, θα κάνει τον συνομιλητή σου να σε παρακολουθήσει πιο ευχάριστα και θα κρύψει το τυχόν άγχος και την νευρικότητα της στιγμής. Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης προσπάθησε να διατηρείς οπτική επαφή με τον συνομιλητή σου. Το κοίταγμα στα μάτια φανερώνει σιγουριά, αυτοπεποίθηση, σοβαρότητα και ενδιαφέρον για όσα σου λένε.

2. Μίλησε για τις δεξιότητές σου στον συγκεκριμένο τομέα! Το να κάνεις αίτηση για μια θέση που σε ενδιαφέρει σου δίνει τη δυνατότητα να μιλήσεις για κάτι το οποίο σε ενδιαφέρει και προφανώς είσαι καλός σε αυτό. Τόνισε τις δεξιότητές που έχεις σχετικές με την εταιρεία και τη θέση. Αν έχει παρακολουθήσει κάποιο μάθημα/ σεμινάριο/ συνέδριο κ.ο.κ , ή αν έχεις κάποιο χόμπυ σχετικό με το αντικείμενο της εταιρείας ή της θέσης ή ακόμη καλύτερα αν έχεις σχετική επαγγελματική εμπειρία φρόντισε να το αναφέρεις και να μιλήσεις διεξοδικότερα για αυτό.

3. Κάνε ερωτήσεις! Οι εργοδότες περιμένουν σωρεία ερωτήσεων από τους υποψηφίους, αφού αυτό δείχνει ότι ενδιαφέρονται για την εταιρεία. Οι ερωτήσεις είναι μια ευκαιρία να δείξεις ότι έχεις κάνει την έρευνά σου για την εταιρεία και ότι άκουγες προσεκτικά κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Ωστόσο, πρόσεξε οι πρώτες ερωτήσεις που θα κάνεις να μην αφορούν το μισθό και τις ημέρες άδειας! Αντίθετα εστίασε σε ερωτήσεις που θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις από τους άλλους υποψηφίους και θα κάνουν τους εργοδότες να σε θυμούνται θετικά. Ρώτησε για την πολιτική της εταιρείας, τον ρόλο και τα καθήκοντα της θέσης σου, αλλά και τις δυνατότητες εξέλιξης σου μέσα από την γενικότερη εξέλιξη της εταιρείας.

4. Δείξε ότι έχεις διάθεση να μάθεις! Σε περίπτωση που ερωτηθείς για κάτι που δεν γνωρίζεις τόσο καλά, μπορείς να εκφράσεις την προθυμία σου να το μάθεις. Απέφυγε τις χρωματισμένες με αρνητικό τόνο λέξεις και φράσεις, όπως “Δυστυχώς, δεν γνωρίζω…”, “όχι, δεν μου έχει τύχει κάτι τέτοιο…”. Αντίθετα, κάνε ξεκάθαρο ότι σε περίπτωση που παρουσιαστεί η ανάγκη Α-Β-Γ, θα μπορέσεις να το αντιμετωπίσεις. Μπορείς να φέρεις και παραδείγματα από την προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία σου, που είχαν καλή έκβαση λόγω της ετοιμότητάς σου. Έτσι, θα δείξεις έτοιμος για προκλήσεις και πρόθυμος να εργαστείς σκληρότερα από τους άλλους για να επιτευχθεί ο στόχος τους. Άλλωστε είναι σύνηθες για τις μεγάλες εταιρείες να φροντίζουν οι ίδιες για την εκπαίδευση τους υπαλλήλους τους όταν απαιτείται βελτίωση τον δεξιοτήτων τους σε συγκεκριμένο τομέα. Στις δε μικρότερες εταιρείες η εκπαίδευση γίνεται σε πιο προσωπικό επίπεδο, με την ενημέρωση και εκπαίδευση του νεότερου υπαλλήλου από τον παλαιότερο με μεγαλύτερη εμπειρία. Και στις δύο περιπτώσεις αυτό που χρειάζεται είναι ανοικτό μυαλό και θέληση για να μαθαίνουμε καινούργια πράγματα, φυσικά με απώτερο σκοπό την συνολικής εξέλιξη της εταιρείας.

Επίλογος
“Σας ευχαριστούμε, πολύ. Θα σας ειδοποιήσουμε”. Ακόμα κι αν αισθανθείς ότι η συνέντευξη δεν πήγε όσο καλά θα ήθελες, μην ξεχάσεις φεύγοντας να χαρίσεις ένα τελευταίο χαμόγελο, μια θερμή χειραψία, να τους ευχαριστήσεις που σε άκουσαν και φυσικά να δηλώσεις την ελπίδα σου για την μελλοντική σας συνεργασία. Προχώρησε προς την έξοδο με αυτοπεποίθηση και… αυτό ήταν!

Your work here is done!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου